Muutakin kuin pikkumustaa

Teksti Jaakko Selin, Kuva Liisa Valonen

Tämän talven juhlasesongissa tuikkii lasten tähtisilmien lisäksi myös muoti. Catwalkien jalokivimania on löytänyt tiensä häikäisevään iltapukeutumiseen.

Taas on lupa juhlia tai piristää arkea muuten vain muodin juhlavilla yksityiskohdilla. Joulun pippalot, Itsenäisyyspäivä, Lucia-karkelot, Tapaninajelut ja uusi vuosi... Eiköhän jatketa saman tien espanjalaiseen tapaan loppiaiseen asti.

Pitkästä aikaa topit, juhlapuvut ja cocktail-asut saavat säkenöidä ja kimaltaa häikäisevästi. Paljetteja, lurex-lankaa ja strasseja ei ole säästetty, kun suunnittelijat ovat päässeet koristelemaan uutuustuotteitaan. Myös meikit saavat kiiltää, ja pikkujoulujuhlissa nähdään taatusti metallihohtoisia luomia ja   kimallepuuterein ehostettuja kaula-aukkoja.

Juhlien showstopper ja täystyrmäys voisi olla vaikkapa sisääntulo täyspaljettisessa, värillisessä cocktail-mekossa. Kuka muka määrää, että paljettien pitäisi olla vain mustia, kultaisia tai hopeisia?

Vielä villimpää on bilettää kimaltavissa hot pantseissa. Ne voi vetäistä vaikkapa paksujen värikkäiden talvisukkahousujen päälle.

Jalokivien kimallusta

Hohto on tarttunut myös asusteisiin ja koruihin. Jos rohkeus ei riitä kokovartalokimallukseen, kannattaa ranteessa riiputtaa lasihelmin ja kristallein kirjailtua laukkua tai kietoa pikkumustan kaulaan monikerroksinen paljettihuivi. Hennot hopeaketjut saavat jäädä arkeen, sillä nyt koristaudutaan hehkuvin jättikoruin. Aloita kokeileminen vaikkapa kultaisilla, riippuvilla korvakoruilla tai syvän punaisina tai vihreinä kuultavilla tekojalokivillä.

Maailman huippusuunnittelijoiden catwalkeilta levisi syystalvella muotiin oikea jalokivimania. Parhaimmillaan melkein nyrkin kokoiset smaragdit, safiirit ja rubiinit ovat tietysti muovia ja lasia, ja niillä koristellaan niin juhla- kuin arkivaatteitakin. Erityisen herkullisilta tekojalokivet näyttävät muhkeissa ja pehmeissä neuleissa, farkkukankaassa tai värillisten pitsiryöppyjen seassa.

Jalokivien vaikutusta voi ihailla myös talven kankaiden muotiväreissä: syvää vihreää, tummanpuhuvaa punaista ja terävää sinistä. Uusimmat painokuosit tai kankaisiin kudotut kuviot ovat kaleidoskooppimaisen teräviä ja symmetrisesti toistuvia. Ne tuovat mieleen 1970-luvun graafiset tapetit. Trendi on sen verran erikoinen ja uusi, että se jatkunee pitkälle ensi vuodenkin muotiin.

Hohdokas ulkokuori

Entä mitäpä vetäistä kaiken säihkeen päälle pakkaseen? Jättimäiset maihinnousutakit pitävät meidät lämpiminä edelleen. Nyt niitä kutsutaan nimellä parka. Niin nimi kuin vaatekin ovat kotoisin Alaskan seutuvilta.
Kunnon parka on untuvatäytteinen, siinä voi olla irroitettava ja erikseen käytettävä tikkivuori ja tietysti kunnon takin jättihuppua reunustaa muhkea turkiskaulus. Aitoa tai tekomateriaalia, käyttäjän mieltymysten mukaan.
Ja on kimallustrendi ehtinyt tännekin. Trendikkäimmät parka-takit hehkuvat metallisen sävyisinä.

Rennon vapaa-ajan maiharin vaihtoehtona on aina klassinen villakangastakki, jonka muutamiin yksityiskohtiin kiinnitetään tänä talvena erityistä huomiota. Vyötärö saa taas näkyä ja muotoja loihditaan esiin leikkauksilla tai vöillä, joiden ei tarvitse olla samaa kangasta takin kanssa. Tyylitaituri vyöttää takkinsa vaikka vanhalla, nahkaisella ja koristellulla vintage-vyöllä. Designer-mallistoissa takkeja koristellaan myös romanttisin  rusettivöin.

Olkapäiden epoletit ja suuret napit tuovat kangastakkeihin
armeijamaista military-tyyliä. Huipputrendikkäin on kaksirivinen, ylöspäin levenevä napitus. Vanha totuus on, että kaksirivinen napitus takin rintamuksessa luo kummasti ryhtiä olemukseen. Ja kuinka ollakkaan, suuret napit kimaltavat kultaisina.


Jaakko Selinin muodikkaat lahjavinkit

Omaa juhlasesongin tyyliä luodessa ehtii kaupoissa silmäillä myös joulun lahjaideoita. Asusteet ovat aina hyviä jouluyllätyksiä, sillä niitä valitessa ei yleensä tarvita tarkkoja kokotietoja. Tässä vielä viime hetken lista pienistä ja trendikkäistä asusteyllätyksistä joululle 2012:
• harsoin tai hunnuin somistetut hiuspannat
• hassut hiuskristeet
• paljeteilla kirjaillut pipot ja päähineet
• suuret hartioille yltävät klipsikorvakorut
• kaikenlaiset kirjaillut vyöt ja rusetit
• mummomaiset villasukat strassirintakorulla koristeltuna
• kiharat ja värikkäät afgaanilammashuivit ja –laukut
• hapsuvyöt ja –liivit
• miesten taitellut Mad Men -tyyliset taskuliinat